15.09.2012

Biraz Dedikodu : Sosyal Medya Gerçekleri

     Son zamanlarda yaşadığım iki talihsiz olayı sizinle paylaşmak, biraz dertleşmek istiyorum bu sefer.

     3 yılı aşkın süredir Makyaj Günlüğü'nü yazıyorum. En eski kozmetik bloglarından biriyim. Herkes yüzünü saklıyor, bulanıklaştırıyor, sadece göz/dudak/tırnağını paylaşıyorken makyaj videosu çeken ilk blogger ben oldum. Bu konuda başarılı olup olmadığımı değerlendirmiyorum ama bu kadar takip edilmemin çektiğim videoların sonucu olduğunun farkındayım. 

     Hal böyle iken sosyal medyada reklamını yapmak isteyen firmalar ile sıklıkla iletişim içindeyim. Kargo firmaları ile kanka olmuş, benim adıma kargolarımı teslim alan güvenlik görevlileri ile bugün de kargo var diyalogları yaşar haldeyim. 

     Bana firmalar; "Okuyucularınıza x ürünümüzden hediye etmek istiyoruz." ya da "Blogunuzda sitemizden/ürünlerimizden bahseder misiniz?" dedikleri zaman, "Denediğim ve güvenirliğine inandığım şeyleri okuyucularım ile paylaşırım. Bu nedenle insanlara önermeden önce ben kullanmalıyım." diyorum. Biliyorum ki beni okuyan, görüşlerime güvenerek ürün seçen pek çok insan var. Hiçkimsenin benim sözüme güvenerek bir ürün aldıktan sonra tatsız bir şey yaşamasını istemem.

     Bazılarına göre çok hoş olan bu durum bazen can sıkıcı da olabiliyor. Evimde hangi çekmeceyi açsam "x" firmanın "y" ürününün testerını ya da tam boyunu görüyorum. Tanıtım yazısı için gönderilen milyon tane ürünü kullanmak, fotoğraflamak, yazısını hazırlamak sanıldığı kadar da eğlenceli olmayabiliyor. Şu anda bana tanıtım için gönderilen o kadar çok ürün var ki... Yalnızca bu ürünlerin tanıtım yazılarını yazsam, "Aaa Hacer, sen de blogu iyice reklama döndürdün, artık yazılarına, samimiyetine güvenmiyorum." denileceğinden şüphem yok. Çünkü okuyucu olarak yalnızca/ağırlıklı olarak tanıtım yazısı yazan blogları samimi bulamıyorum. 

     Gönderilen ürünlerin yanı sıra sosyal medya çakallığı olarak adlandırdığım durumlar da var, ki bunları sizinle paylaşmaktan çekinmiyorum. Birkaç örnek vermek gerekirse ;
  • Biz size "x" ürünümüzden gönderelim ama siz blogunuzda ürünü kendi paranızla aldığınızdan bahsedin. Böylece diğer blogger'lar bize de gönderin diye bizi sıkıştırmasınlar.
  • Biz size "x" ürünümüzden gönderelim ve tanıtım yazınızda şu anahtar kelimeleri de kullanın, böylece Google arama sonuçlarında direkt markamıza ulaşsınlar.
  • Biz size hediye çeki gönderelim, sitemizden alışveriş yapın. Ama alışverişi kendi paranız ile yaptığınızdan bahsedin. Böylece sitemize güvenirliği artıralım... gibi pek çok okuyucuyucu kandırmaya yönelik teklifle gelen firma oluyor. Şahsen kendilerince haklı olduklarını kabul etmek ve bu görüşlere saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum.    

     Anlatmak istediğim şeyler iki firma ile ilgili. Yazılarda firmalara ya da markalara yer vermeyeceğim. Sadece zihniyetin rahatsız ediciliğinden bahsetmek istiyorum.

     "X" firması bir ojenin Türkiye temsilcisi ve dağıtımcısı. Bu ojeyi uygulayan merkezler yalnızca İstanbul'da mevcut. Bilmeyenler için ben İzmir'de yaşıyorum. Firma bana ojelerinden gönderiyor ve sonra şu teklifte bulunuyor. "Ojeleri kendi paranızla aldığınızı ve kuaförde uygulatmanıza rağmen uygulamayı evde kendi kendinize yaptığınızı yazmanızı istiyoruz." Yani ben yalnızca İstanbul'da özel merkezlerde uygulanan bu ojeyi, hayatında oje sürmemiş bir insan olarak Allah vergisi bir yetenekle evde uygulayacak ve okuyucuları İstanbul'daki merkezlere yönlendireceğim. Mantık hatası üstüne hata... Bu mailleşmeler gerçekleşirken ben yaz tatilindeyim. İş yerime gönderilen ojeleri 1 ay sonra alabileceğim. Bunu firmaya belirtmeme rağmen firma ojeleri gönderdikten sonra her gün bana mailler atıyor, telefonlar açıyor. Ne zaman oje ile ilgili yazıyı hazırlayacağımı soruyor. Ben de kendilerine yaz tatilinde olduğumu ve ojeleri 1 ay sonra alabileceğimi, yazıyı da ojeleri sürdükten sonra hazırlayabileceğimi söylüyorum. Ama nafile, mailler, telefonlar devam ediyor. 1 ay sonra iş yerime gidip de ojeleri aldığım gün bana firmadan yeni bir telefon geliyor. "Hacer Hanım ojelerimizi geri göndermenizi istiyoruz." Canıma minnet diyorum, ojeleri hemen kargoya verip geri gönderiyorum...

     İkinci olay, benim için ilkinden çok daha vahim ve acı... "X" PR firması "Y" markasına ait pek çok kozmetik ürünü koskoca bir kutu içinde bana gönderiyor. Ben merakla kutuyu açıyorum ve kutu içinden kullanılmış pek çok kozmetik ürün çıkıyor. {Kullanılmış farlar, üzerinden yazısı silinmiş fondöten, emniyet şeridi açılmış ruj,...} Hayret olmuş şekilde bu olayı başka bir blogger arkadaşıma anlatırken, ondan daha acı bir şey duyuyorum. Aynı kullanılmış ürünlerin ona da gönderildiğini, konu ile ilgili PR firmasına mail attığını, firmadan "Siz ürünleri bize gönderin, biz onları gönderecek başka bloggerlar buluruz." şeklinde cevap geldiğini anlatıyor. 

     Söz konusu makyaj/kozmetik/moda olduğu zaman hızla yükselmek istiyorsanız size önerim markalar/PR'cılar ile ilişkilerinizi iyi tutmanız. Çünkü maalesef ülkemizde profesyolen iş yapan insan sayısı pek az. Eş dost ile PR'cılık oynayanların cirit attığı bir ortam söz konusu.

     Yeni blog açanlara ya da açmayı düşünenlere söylemek istediğim birkaç şey var. Her şey dışarıdan göründüğü kadar eğlenceli değil. Ben blog açayım, firmalar bana ürün yağdırsın, kullanayım, kozmetiğe para harcamayayım şeklinde yürümüyor işler. Ben tam zamanlıi düzgün emek harcamasam da Makyaj Günlüğü için 3 yıldan fazla zaman harcadım. Toplamda 10.000'den fazla takipçiyi bir günde elde etmedim. Bugüne kadar hiçbir markaya/kişiye/PR'a bana ürün gönderin diye yazmadım. Bana gelen ürünleri kabul ettim. Beğendiklerimi sizinle paylaştım, beğenmediklerimi de açık dille yazdım{Örn : Farmasi}. Çok rica ediyorum ürün için yalvararak firmaların burnunu kaldırıp, böyle saygısız davranışlarına yardımcı olmayın. Bunu yapan çok fazla insan olmalı ki, firmalar kullanılmış ürünleri gönderecek, gönderdiği ürünü geri isteyecek cesareti kendinde bulabililiyorlar.

     Kimine göre blog yazmak ciddiye alınmayacak bir iş. Belki de ben bazı konularda fazla hassas davranıyorum, özen gösteriyorum. Bu iki olay beni çok rahatsız etti ve sizinle paylaşmak istedim...

51 yorum :

  1. Bloglarda cok reklam gormek sinir bozucu oluyor.bu yuzden reklam gordugumde acip okumuyorum bile
    videolarini severek takip ediyorum uygulamalarini ornek aliyorum deniyorum
    yaptigin cok emek isteyen bir is tebrikler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tugce, senın yazdıgının aynısını sımdı yazıcaktım. Aynı gun, bır suru blogda aynı baslık aynı ıcerıkle reklam okumak ıstemıyoruz.
      kaldı kı bana da maıl atmıslar yayınlayayım dıyen o kadar cok blogger var kı:( alıp kullanıp ondan sonra yorum yazanları severek okuyorum. Hatta bence en faydalı yazılar bıtenler yazıları oluyor cunku orda urunun ıse yarayıp yaramadıgının en objektıf halı bence.

      Sil
  2. Her soyledigine katiliyorum ben reklamcilik okuyorum bu aslinda gangaster reklam turudur son yillarda cok populer ozellikle bloglarda universtelerde twitterda cok yapilir ama dikkatli bi izleyenseniz zaten anliyorsunuz reklam oldugunu

    YanıtlaSil
  3. Harika bir yazı olmuş. Ve her ne kadar ciddi anlamda terbiyesizlik düzeyine ulaşan bir "biz başka bloggerlar buluruz" demiş olsalar da ne yazık ki onlar da haklılar. Çünkü ne yazık ki "bedava olsun da ne olursa olsun" mantığıyla yaklaşan ve blog açan da bir sürü insan var.
    Umarım herkes dil bilgisi yettiğince yurtdışı kaynaklı bloglardan bu işin en doğru yapılma şeklini öğrenir. Ya da en azından seni takip etmeye devam eder. :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş, eline sağlık. Tanıtımlar her iki tarafın da dürüstçe davrandığı bir eksende yapılmalı. Firmaların "nasıl olsa bloglar bedava reklam yapıyor" zihniyetinden, bloggerların "her ürünü tanıtırım yeter ki bedava ürün göndersinler" düşüncesinden sıyrılmaları lazım -bu işi ciddi yapmak istiyorlarsa tabii-
    Ben de son zamanlarda işlerin gittiği noktayı görerek, az ama öz olsun mantığındayım. Gerçekten iyi PR'cılar zaten twitter'da hashtag yapmasanız bile sizi takip ediyor...
    Artık şu şark kurnazlıklarını insanlar bir yana bıraksa keşke :(

    YanıtlaSil
  5. Haahha aynı sey benim de basıma geldi.bir x firması urun yollamıstı bna da.ne zaman tanıtacagımı sorduklarında daha sırada bircok kullanadgm urun var sizinkine biraz gec yer verebilecegm dedigimde urunleri tekrar bize yollayın biz hemen tanıtcak bir blog bulurz dediler ve ben de hay hay diyip geri yollamıstım :-)bir eksigim var mı peki hayır!yazın super olmus ama anlayana tabi ;-) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsedilen bu bloggerlardan biri de sizsiniz!

      Sil
    2. adsız arkadaşa katılıyorum

      Sil
    3. ben de bu iki adsıza katılıyorum. sizin de farkınız yok şikayet ettiklerinizden, her şeyiniz reklam.

      Sil
  6. Gercekten sinir bozucuymus, sonucta onlar kendi reklamlarini bedavaya getirmeye calisiyorlar, ayrica isin icinde yalanda oluyor, iyi yapmissin ojeleride geri yolladigina. Ve kullanilmis makyajida göndermeleri cok tuhaf, bunu kim kabul eder inanamiyorum, sonucta tester´leri bile denemek istemiyoruz bazen hastalik bulasabilir diye. Laf iste : )

    YanıtlaSil
  7. Çok detaylı ve ince noktalara dikkat eden bir yazı olmuş. Açıkçası seninle aynı duygular içindeyim.
    Profesyonellerin işini severek yapanların ve blog gibi sosyal medya araçlarının ne olduğunu nasıl işlediğini bilenlerin PR , sosyal medya uygulayıcısı olması görüşümdür.
    Senin gibi benzer olayları yaşayan bloggerların sözcüsü olduğun için teşekkürler ...
    Blog yazarlığı önemli bir iştir,sorumluluk gerektirir.
    Lütfen değersizleştirmeyelim !

    YanıtlaSil
  8. Benimde bir blogum var ve ne yalan söyleyeyim, başka bloglara bir sürü güzel hediyeler gittiğini görmek bazen sinir bozucu olabiliyor ama reklam için yazan bloglar da zaten ayırd ediliyor. Çok bilindik bloglar var mesela; pazarlamacıdan farkı yok. İnsan her kullandığı markayı, her kullandığı ürünü beğenir mi ? O tarz insanların PR şirketleri ile nasıl bir iletişim içinde olduklarını düşünmek bile istemiyorum. Benim de en çok dikkat ettiğim şey "samimi" yazabilmek. Bir ürünü çok çok övdüğüm nadirdir. Başka birisi alır ve beğenmezse diye düşünüp, övgülerimi makul ölçülerde tutmaya özen gösteriyorum. Okuyanın bu farkı ayırd ettiğini ümid ediyorum :)

    Bana göre blog yazmak ciddiye alınacak bir iş ama blogger`lık mesleğe dönüştüğünde zevki kaçıyor. Ünlü moda bloglarının twitlerinde sayfalarında sürekli belli bir markayı, bir organizasyonu tanıttıklarını okumak sıkıcı oluyor bir süre sonra. Samimi olan blog her zaman tercihimdir...

    Sevgiler



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim. Reklam da alınabilir, ürün de kabul edilip yorumlanabilir ama dozunu kaçırmamak lazım.

      Sil
  9. Satışta dost tavsiyesinin reklamdan daha etkili olduğunu bildikleri için bu sahtekarlıklara başvuruyorlar işte. Aslında madem çok teklif geliyor senin bi kaç madde ile uyarı yapman gerek artık..
    3 kuruşluk ürün gönderdikleri için kendilerini patron sayıyorlar.
    Siz kalitenizden ödün vermeyin. Bırakın onlar o kullanılmış şeyleri kalitesiz bloggerlara yollasınlar
    Hazır konu reklamken şu google reklamları için sitenizde bir "gizlilik politikası" sayfası açmalısınız!

    YanıtlaSil
  10. İnsanlar sırf bedava ürün kullanabilmek için blog açıyorlar. Kendileri de bu firmalar tarafından ciddiye alınsın diye takipçi sayısını yükseltmek amacıyla akıl almaz yollara başvuruyorlar. İki lastik tokayı hediye edip bir haftada 300 izleyici kazanıyorlar. Bizim gibi bazı okuyucuların bundan bıktığına eminim ama hala bazıları bu kişilerin iki adi tokasına kanabiliyor.

    Bu güzellik bloglarının amaçları hepten unutuldu. Alınan ve denenen ürünleri yorumlayıp iyi ve kötü yanlarından bahsederek paylaşımda bulunmak değil mi asıl amaç? Neden böyle ticaret haline geldi blog yazmak? Neden bazı bloggerlar artık dergiye yazarmış gibi yazıyorlar? Artık çoğuna da güvenemiyoruz ne yazık ki. Çünkü güzellik blogları artık çekilişlerden ve firma reklamlarından ibaret.

    Sevgili Makyaj Günlüğü, bloggerların bedava ürün için yalvarmamalarını tavsiye ederek doğru bir şey yapıyorsun bence. Umarım sözünü dinlerler.

    Artık yalancı ve taraflı bloglar okumak istemiyoruz.

    YanıtlaSil
  11. merhabalar . bende yeni bir blog açtım bu yazın beni çok bilgilendirdi. eline sağlık cok güzel bir yazı olmuş. etrafta haddını bilmeyen çok insan var ne yazık kı:( sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Bu yazini bekliyordum bahsedecegini soylemistin. bir oje markasi butun bloglara yaz ojelerinden gonderip kendi paralariyla aldiklarini soylemelerini istemislerdi ve cogu blogda kabul edip ayni anda surdan burdan aldik demislerdi hatta abartip gorunce renklerine vuruldum ve hemen aldim diyenlerde vardi bu yuzden cogu blogu takipten cikardim cunku bu hic samimi degl ayni talep bnada geldi fakat kabul etmedim tabi urunde gondermediler. firmalara cekilis bedava urun icin yalwaran o kadar kisi biliyorum ki bizzar firmalardan duydugum emin olduklarimda var.cok ayip ve sacma

    YanıtlaSil
  13. ne kadar saçma bir şey... nasıl yaptıkları işin arkasında bu şekilde tutunabilmeyi ümit ediyorlar anlamış değilim. ne demektir kullanılmış ürünü kullanacak başka bir blogger buluruz. hayır birde cidden bunları kullanmaya hazır insan varsa pes!

    YanıtlaSil
  14. hacercim blogunu ılk actıgın gunden berıdır takıp edıyorum senı. coğu makyajı urunlerı senden ogrendım. bi çok kez soru sordm sna ne kullanacagımı herseyı cok ıyı ogrettn. bole bı yazı yazman umarım dıger blogerlara ornek olur..

    YanıtlaSil
  15. sadece reklam içeren postları okumayı ben de sevmiyorum. ama senin yazıların öyle değil. moralini bozmalarına izin verme. biz seni biliyoruz

    YanıtlaSil
  16. Çok iyi bir yazı olmuş. Bu yaz bir oje markası yaptı mesela aynı şeyi. Ne hikmetse hepsi yeni çıkan oje serisinin bütün renklerini aynı anda aldı. Çok itici gelmişti bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım aynı firmadan bahsediyoruz . Ben çoğu blogu bu yüzden izlemiyorum artık . Özellikle yazılarında aldık demeleri bile samimiyetsiz !!

      Sil
  17. ben hiç şaşırmadım biliyor musun? Çünkü Türkiye'de profesyonel iş yapan insan ve firma sayısı öyle azki...bunun bilincinde biri olarak yazdıkalrını hayretle değil üzülerek okudum maalesef...bu tarz firmalar ve insanlara Allah tan en kısa zamanda akıl fikir diliyorum...ayrıca blog yazmanın ne kadar zahmetli ve emek isteyen bir iş olduğunu biliyorum...birşey almak istediğimde hemen bloglara bakarım...ama diğer yorumlardan ve yazından da anladımki bütün bloggerlarda bu konuda güvenilir değil...ne diyelim...Allah akıl fikir verisn...

    YanıtlaSil
  18. Ağzım açık okudum resmen. Yazdıklarınla ilgili katılmadığım bir nokta var yalnız; "Şahsen kendilerince haklı olduklarını kabul etmek ve bu görüşlere saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum" demişsin ama bunların yaptıklarının saygı gösterilecek bir tarafı yok. Zaten sen de yanlış olduğunu düşünmüşsün ki bu yazı ile bizi hayal bile edemeyeceğimiz bu olaylarla ilgili bilgilendirmişsin :) Hem tüketiciyi kandıralım, hem üç-beş ürün karşılığında bloggerları kullanıp reklam yapalım, hem de o reklama üç-beş ürün kadar bile bütçe ayırmayalım yüzsüz yüzsüz onları da geri isteyelim. Gerçekten insanlar akıllanıp bunlara razı gelmemeye başlayana kadar daha çok kullanılırlar bu şark kurnazları tarafından.

    YanıtlaSil
  19. Biraz once baska bır yorum yazdım ama tek sorun bu degıl. Yeni bir blog actım kendımı anlatıyorum, gıydıklerımı alısverısımı. Ilk haftalarda ıkı yorum aldım. blogunu cok begendım senı takıp edıyorum sende benı takıp et dıye.Hatta orjınal cumlede soyle: blogumu ızleyıcıler'e tıklayıp ekle dıyerek sende benı takıp et dıyorlar. Once saf davranıp bende takıp ettım ama bır baktım aynı gun 30 dan fazla kısı onları ızlemeye baslamıs anında takıp etmeyı bıraktım.Sanırım bu da hedıye kapmak ıcın yapılmıs bırsey benım blogumu xxx kısı takıp edıyor cok populerım banada yolla demek ıcın yapılmıs bırsey.

    YanıtlaSil
  20. güzel bir yazi...tebrikler

    YanıtlaSil
  21. Sirf bu reklam bloglarina gicik oldugum icin urunlerin icerikleri uzerine blog actim bende cok yazmiyorum ama bilincli olarak nasil urunler alinmasi gerekiyor iceriklerinin nasil olmasi gerekiyor seklinde anlatiyorum. Bu reklam bloglari dozunda olunca iyi ama blogunda makyaj elektrik supurgesi reklami yapilmasini anlamiyorum yok tek blog onlar degil ki onlarda dogrusunu bulamazsam fellik fellik yabanci bloglari gezerim elbet dogruyu soyleyen cikar ama reklam isi cok abartiliyor bence ve firmalarin bisiler yollamasi cok abartiliyor bence yeni bir blogger im ama boyle bir sey icin cirpinmiyorum ben hatta markadan cok icerik uzerinden gidiyorum ki birbirinin ayni icerige sahip olup daha pahalisi alincagina uygunu alinsin. Cok kandiriliyor insanlar ben populerlik icin yazmiyorum biliyorum biyologum yaziyorum kimse okumasada bildigim bir seyi aktarmak icin bir yolum bu benim bu anlattigin olay resmen bir kozmetik magazasina girdiginde sana en pahalisini satmaya calisan gorevlinin yaptigi durum. Cok kolay gelsin cidden hem size hem okuyuculara siz yazarken zorlaniyorsunuz ki anlasilir bir durum bu uretmek zor is onlarda neye guvenceklerini anlamalilar bu da cok zor cok az bilincli okuyucu var bence:/

    YanıtlaSil
  22. ben de blogunu severek takip ediyorum bu tür firmaları bence direkt sosyal medya da açıkla hacercim.. sonucta elinizde yazışmalarınız telefon goruşmeleriniz vs gibi kanıtlar var hepsini açıkla rezil olsunlar en azından bir kaç firma acıklanınca digerleri de ayaklarını denk alırlar...

    YanıtlaSil
  23. ben de blogunu severek takip ediyorum bu tür firmaları bence direkt sosyal medya da açıkla hacercim.. sonucta elinizde yazışmalarınız telefon goruşmeleriniz vs gibi kanıtlar var hepsini açıkla rezil olsunlar en azından bir kaç firma acıklanınca digerleri de ayaklarını denk alırlar...

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Unutmadan bana da beklerim cosmopatra.blogspot.com :)

    YanıtlaSil
  26. Yazdıklarını okuyunca cidden üzücü şeyler etik kavramı Türkiye'de mağlesef hiç bir sektörde kendine yer bulamamıştır.Bir blogger olmak = objektif olmak demektir. Üzüntünü paylaşman çok iyi oldu.

    Çok sevdiğim bir söz vardır yaşadığın duruma çok uygun;''Hile oyunu değiştirebilir, kaderi değiştiremez.''

    cosmopatra.blogspot.com

    YanıtlaSil
  27. Ürünleri kullanmış olmak ve ona göre tanıtmak gerçekten önemli.Sonuçta bu işe bu amaçla başlıyoruz (gerçi son zamanlarda "ürün avcılığı" yapma amacı güden pek çok blog var dediğin gibi
    İlk başlarda hevesleniyorsunuz,"aa bana da göndersinler,çekiliş yapayım takipçim artsın falan filan" oluyor ama bir kez daha görülen o ki bu konularda çok seçici olmak gerekiyor.
    Çok şükür başıma kötü bir olay gelmedi ama bu konular yüzünden davalık olan blogger arkadaşlarımız bile oldu,üzücü şeyler yaşandı.Üzüldük,korktuk...Ve ben de olaya artık "azıcık aşım kaygısız başım" mantığıyla bakıyorum :) Elbette denemeyi çok istediğimiz ürünler oluyor ve firmalarla görüşüyoruz ama bu sırf ürün göndersinler mantığı ile değil de ürünü gerçekten merak etme ve denemek isteme amaçlı oluyor.Herkes bu mantığı güderse sıkıntı kalmaz diye düşünüyorum,gerçekten "kaliteli" iş yapan,ürünleri merak edilen firmalar müşteriye ciddi ciddi saygılılar çünkü.

    Yazın gerçekten çok güzel olmuş canım,ben de fikirlerimi paylaşmak istedim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  28. Senin gibi profesyonel, objectif birinin bloguna denk geldiğim için kendimi şanslı hissettim.
    Ben de yeni bir bloggerım. Senden öğreneceklerimiz var. Kolay gelsin.

    http://cadininkozmetikkazani.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  29. böyle açık yürekkikle yazmışsın
    tebrik ediyorum seni ...
    yayınlarını devamlı takip ediyorum ve beğeniyorum gerçekten

    YanıtlaSil
  30. Çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş. Bahsettiğiniz durumu aslında 1 hafta kadar önce fark etmiştim ama işin bu boyutta olduğunu hiç düşünmemiştim. Daha önce hiç bir firma ürün yollamadığından ne tür iletişimler olduğunu bilmiyordum ama yazdıklarınızı görünce iyi ki yollamamış demekten alamadım kendimi. Bahsettiğiniz firmaya ait olduğunu düşündüğüm ojeleri bir kaç blogta art arda gömüştüm. Ve hepsinde aynı renklerin olması cümle sonlarında aynı kuaföre yönlendirmeleri ve ojeyi yağlayıp ballamaları fazla dikkat çekiciydi. Hele 30 tl olan ojelerden 3-4 tane aldıklarını görüyordum ki bu hiç inandırıcı gelmiyordu. Oje bloggerı olmama rağmen ben bile bazen ojeye verdiğim paraya üzülebiliyorken bu insanların gidip hiç bir özelliği olmayan sıradan renklere, sıradan ojelere 100-120 tl vermesine anlam veremiyordum ve ojelerin tanıtım amaçlı gönderildiğini az çok anlayabiliyordum. Bu vesileyle az çok bu markayı anlamış ve bu markalardan oje alma isteğimden vazgeçmiş oldum. Tekrar tekrar teşekkür ederim bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil
  31. A aaa görüyomusun neler dönüyor alemde. ben daha bebekmişim ayol saf ve temiz :)ben de pek hevesleniyodum bana da ürünler gelsin diye ama bu perde arkası entrikaları yazısı çok yıktı beni şimdi. en güzeli parayı bastırıp denemeye devam etmek demek ki. bilgiendirme için teşekkürler... bir yaşıma daha girdim :)

    YanıtlaSil
  32. böyle güzel bir bilgilendirici yazı paylaştığın için teşekkürler hiç birimiz o reklam kokan ürünleri kabul etmezsek firmaların burnu kalkmaz işte

    YanıtlaSil
  33. Bana da hediye gönderen firmalar oldu, firmalar kendileri mail atıp denemeniz için ürün göndermek istiyoruz dediler. Bne zaten yazılarımı hep geç yazıyorum, firmalar da hiç ne zaman yazacaksın demediler. Demek ki sizin bahsettiğiniz firmalarla hiç tanışmadım.
    Ama şöyle birşey oldu, ürünler ile ilgili post hazırladığımda birkaç blogger arkadaşımdan mail aldım. Ürünleri göndersinler diye firmadan kimle iletişime geçip, ne yazdığımı sordular. O zaman anladım, demek ki bu işler böyle yürüyormuş.Zaten gördüklerimiz de var, twitterdan hemen her firmaya ürünleriniz çok güzel, nereden bulacağım, tester isteriz diye yazıyorlar.
    Bir de aylar önce iki alışveriş sitesi bloggerlara alışveriş çeki gönderdi, herkeste bir güzel alışverişini yapıp kendi almış gibi yazdı. Bunlardan biri özellikle çanta-ayakkabı satan bir site en az 20-30 blog aynı anlarda çanta aldı oradan, diğeri de kozmetik sitesi. Yine aynı günlerde herkes -daha önce adını bile duymadığımız bir siteden- alışveriş yapmaya karar verdi, site 1 günde meşhur oldu.
    Ben çok sevdiğim bloglardan bu yüzden soğudum. bana göre tarafsızlıklarını yitirdiler. Ki size gelen ojeyi yazan bir sürü blog var şu anda, istanbuldaki adrese yönlendirmelerinden hemen anladım. Ve onlarda başka şehirdeler.

    YanıtlaSil
  34. twitter'da duran ''ben yazarsam sattırırım'' minvalli girilerinizden sonra sizin de samimi olduğunuza inanmıyorum. devasa parfüm postları yazarken hepsine para verip teker teker kuıllanmış mıydınız acaba? sadece iki firma sizi sıkıştırdı, birisi de kullanılmış ürün gönderdi diye küplere bindiniz ve bu yazıyı yazdınız. hem kendinizi övmüş, hem de o firmalara gözdağı vermiş oldunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hala sözümün arkasındayım. Okunan bir blogger olarak bir üründen beğeni ile bahsedersem o ürün satar. Markalar da böyle olduğunu bildiği için bana/bloggerlara ürün gönderiyor zaten. Yazdığım parfüm yazısında bana firma tarafından gönderilen tek parfüm The Body Shop Dreams Sun Fresh'ti. Bu kadar ön yargılı olmanızı anlayamadım doğrusu...

      Sil
  35. Blogunu yeni keşfettim, öncelikle tebrikler! Gercekten güzel bir yazı olmuş. İyi niyet bence çok önemli zevk almak için yapılan bir iş nasıl bu kadar carpitilabilir anlamak zor. Ama neyimiz doğru ki bu olsun dimi ? Kötüler olsa da heryerde yine de durust bloggerlar oldugu için şanslınız bence:) keyifli paylaşımlar

    YanıtlaSil
  36. Güzel ve gerçekçi olmuş bazı bloglara artık bakmıyorum bile sadece reklam dolu her ürün her oje ya da her alısverıs sıtesı begenılmez kı bir de bu işleri bilyenleri yanlış yönlendiriyorlar ama zamanla onlarında gerçek yüzleri alaşılacak insanlr bir kullanır iki kullanır sonra inadırıcılığını kaybeden blogerin yazdıgına kim bakar

    YanıtlaSil
  37. Yazdigim yorumlardan korkuyorsun degil mi? Gercegi baskalarinin da ogrenmesini istemiyorsun. O yuzden hicbir hakaret icermedigi halde yorumlarimi yayinlamiyorsun. Nerde kaldi senin o 'izmirliligin' nerde kaldi 'durustlugun' nerde kaldi yeri geldikce ballandira ballandira anlattigin o 'sahip oldugun degerler'. Hicbirimizin facebook, twitter, blogger hesabi yok mu saniyorsun. Hicbirimiz kadin forumlarinda, sozluklerde sesini duyurma olanagi olmadigini mi dusunuyorsun? Sosyal medyayi bir siz kullanabiliyorsunuz oyle degil mi? Burdan negatif yorumlari yayinlamayin hanfendi. Ama yarin obur gun basks baska platformlarda, baska baska kisiler tarafindan kiyasiya elestirildiginizde veya trollendiginizde sikayet etmeyin. Pek fevkalade bir ogretmen oldugunuzu tahmin eder meslek hayatinizda basarilar dilerim.
    İnci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakaret ve kin dolu yorumunuzu hayretle okudum. Sosyal medya benim gibi herkesin dilediğini paylaşabileceği bir ortam. Bununla beni korkutmaya mı çalışıyorsunuz, anlayamadım doğrusu...

      Sil
  38. Sen kullandığın malzemeleri satarken yani kullanığın malzemeyi millete verip üstüne para alırken her şey iyi sana denemen için ücretsiz olan şey kullanılmış olarak gelince kötü. Alkolle temizleyince hiç bir sorun teşkil etmiyor bıdıbıdı ediyordun ne oldu? Tamam olay etik olmayabilir ama senin yaptığın çok daha kötü.

    Şimdi bu yorumuda silersin sen kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elma ile armutu kıyaslıyorsunuz. Dünyanın pek çok ülkesinde, kozmetik değiş-tokuşları, kullanılmayan ürünlerin satışı gerçekleştirilir. Benim blog satışlarımda bu duruma sıcak bakan insanlar uygun fiyata çok az kullanılmış ürünler almakta sakınca görmüyor ve alışveriş yapıyoruz. Size ters geliyor ve satışa katılmıyorsunuz. Onlar size neden alışveriş yapmıyorsun demediği gibi, sizin de bana ve alanlara yorum yapma hakkınız yok. 200 TL'ye aldığım ürünü 1 kez kullanıp 50 TL'ye satarak kâr etmiyorum. Cebime giren bir para bile yok yani.

      Sil
  39. ürünü hediye olarak yollamak firmalar için çok büyük bir külfet değil, en ucuz yerli malların bile fiyatlarını ne kadar arttırdığından yola çıkarak nasıl bir kar ettiklerini zaten anlayabiliriz.. ürünü yollasınlar yollamasınlar, blog popüler olsun ya da olmasın bir gerçek var ki; kadınlar artık internette çok aktif, daha fazla araştırıyorlar ve ne kadar engel olmaya çalışsanız da blogların makyaja, kozmetik malzeme alışverişine özendirme etkisi var... ülkemizde tersine çalışan mekanizma şu; müşteriye de "mal" gözüyle bakmaları ve saygı duymamaları.. normalde satışı artan bir ürünün mantığı sürümden kazanmaktır bunu yapmak için de bırakın bir blogger a kullanılmış ürün yollamayı, üstüne para bile ödeseniz mantıklıdır.. bakınız çoğunuzun takip ettiği ünlülerin twitterı.. onların yazdığı kebapçılara bilmem nelere koşa koşa gidenler yok mu? babasının hayrına mı yazıyorlar sanıyorsunuz? bir tweet e 10 bin dolar alanları da hep beraber duyduk sonuçta..
    firmalara dönecek olursak; bloglar sayesinde şube sayısını arttıran 3 kozmetik market ve fiyatlarını yükselten üretici firmaların pekçok konuda saçmaladığını düşünüyorum... hediye gelen bir ürünü eleştirmek bir nebze ama, para verip aldığımız ürünün bile hakkını verdiklerini düşünmüyorum...
    o marketlerden birinin arkamı döndüğüm anda bana koruma bandı açılmış bir maskarayı, kullanıp eksiltilmiş bir fondöteni itelemeye çalışmasını anlayamıyorum! resmen kapakların üzerine alarm bandrollerini yapıştırarak insanları ayakta uyutabileceklerini düşünmüşler ki beni uyuttular! güvenilir mağaza demeyin her şeyi inceleyin...
    bir diğer meşhur marketimiz, sırf ambalajı için aldığımız o cici allıklarımı yırtarak ancak bandrol sökebilmiş.. üzerinde parmak izleri vs... (kuzenime aldırmıştım görsem asla kabul etmem artık böyle bir şeyi...)
    bir online kozmetik mağazası, ucu kırılmış-denenmiş göz kalemlerini zerre kadar utanmadan yollayıp daha sonra depoda sıfır ürün yollayabiliyoruz diyebiliyor...
    yağı başka bir tarafa ayrılmış kaç yıllık olduğu belli olmayan "marka" fondötenleri satıyorlar..
    sonuç itibariyle ne görerek aldığım ürüne ne online satışlara güvenim var.. reklamın kralını versinler, üstüne para versinler.. sadece 1 yıldır kozmetik bloglarını takip ediyorum ve ürün alışverişim arttı söyleyebileceğim tek şey tüm firmalardan nefret ediyorum!
    blogger ların yeri ayrı.. blog takip edecek kadar kafası çalışan insanın, zaten eğriyi doğruyu ayırt edebileceğine inanıyorum.. zaten herkes dürüstçe yazıyor, bu ürün numune, beğendim, beğenmedim vs diye.. "anahtar sözcük" olayına da katılıyorum, aslında bu kendi yazılarınız için de çok önemli, en azından kendi adıma söyleyebilirim bir şey alacağım zaman Türkçe arama yapıp fiyat bilgisi ve yorumlara bakıyorum tutarlı olanlar kendini belli ediyor ;)
    uyhh yazıdan uzun yazdım herhalde, maille takip edip telefondan okumuştum, şimdi yorum yazabildim:s
    Seni seviyorum, nişanın hayırlı olsun, mutluluklar ;)

    YanıtlaSil
  40. Blog daki amaç reklam yapmak değil ki tüketiciye örnekler göstermek yorum sunmak bir çeşit eleştiri,kaldı ki gönderdikleri testerların hepsi çok güzel olacak olumlu yazılar yazılacak diye de bir şey yok.. ürünleri geri istemek çok düşük bir davranış..

    YanıtlaSil